Dependenta de mancareYou are here: Home » Sfaturi Utile » Alimentatie » Dependenta de mancare

“Mancarea pe care ne-o dorim nu e mereu cea de care are nevoie corpul nostru”

 

“Grasimea a fost combustibilul care a asigurat supravietuirea oamenilor din pesteri” spune dr. Nicole M. Avena, o cercetoare in domeniul dependentei de mancare si profesor-asistent la catedra de psihiatrie din cadrul Universitatii din Florida.

Cu multi ani in urma, carbohidratii bogati in zahar stimulau creierul, asfel incat sa ramana alert in eventualitatea unor pericole. “In prezent din cauza joburilor sedentare, ardem cu mult mai putine calorii, insa creierul simnte nevoia sa se bucure de placerile consumului de produse cu continut crescut de zahar si grasimi” spune dr Avena. Astfel, mancarea pe care ne-o dorim nu este intotdeauna cea de care are nevoie corpul nostru.

Un studiu din 2010,realizat de Institutul de Cercetari Scripps, a descoperit ca atunci cand soarecilor de laborator le-au fost oferite produse bogate in grasimi, ei au consumat un numar dublu de calorii comparativ cu cei care au primit mancare obisnuita. “E inca o dovada ca alimentele grase,bogate in ahar, creeaza mai usor depedenta decat altele”, sustine dr. Avena.
NU te mai droga cu mancare!

In cadrul unui studiu al revistei Archives of General Psychiatry, cercetatorii au descoperit ca mintea persoanelor dependente de mancare care au consumat un milkshake cu multe calorii a raspuns in acelas fel in care creierul reactioneaza dupa o doza de cocaina.

Noi descoperiri arata ca modul de gandire al celor care maanca prea mult ar putea sa fie similar cu cel al dependentilor de droguri.

Dovada stau scanarile neuroimagistice din dreapta.
Cand echipa doctorului Gene-Jack Wang, de la Brookhaven National Laboratory, a scanat creierele obezilor si ale dependentilor de metamfetamina, s-a observat ca persoanele din ambele grupuri aveau o activitate mai scazuta a receptorilor de dopamina (ilustrata cu rosu) decat oamenii sanatosi.”La fel cum utilizatorii de metamfetamina au nevoie de o cantitate tot mai mare de droguri, obezii care manca exagerat de mult au nevoie de mai multe alimente ca se beneficieze de aceeasi placere pe care o oferta dopamina.”
Imprejurarile in care mancam in prezent nu mai sunt ca cele de acum 10.000 de ani. Astazi gasesti mancare ieftina si cu multe calorii la fiecare colt. Ne ademenesc mirosurile de la localurile de tip fastfood iar reclamele de la TV promoveaza cu succes “pornografia alimentara” – portii duble de pizza si burgeri.
Cu cat vei fi mai putin expus la asemea tentatii cu atat iti va fi mai usor sa renunti la un asfel de comportament.

Consuma 20-24 de grame de proteine la fiecare masa si 25-35 grame de fibre pe carcursul zilei. Acestea asigura senzatia de satietate si te ajuta sa rezisti tentatie de a manca prea mult.