AminoaciziiYou are here: Home » Sfaturi Utile » Alimentatie » Aminoacizii

Aminoacizii si rolul lor asupra organismului

 
Aminoacizii sunt “caramizile”din care sunt formate proteinele.
Cand mananci alimente care contin proteine,ele sunt digerate prin intermediul stomacului si intestinelor.In acest proces proteina este descompusa in aminoacizi individuali si lanturi scurte de aminoacizi.Acesti aminoacizi sunt suficienti de mici incat pot fi absorbiti in fluxul sangvin.amino-bcaa
Odata ce aminoacizii sunt absorbiti in fluxul sangvin ei ajung in tot corpul.Aminoacizii sunt implicati in repararea musculara , functionarea creierului cat si pentru numeroase procese fiziologice ale organismului uman.

Pentru a intelege  cat de importanti sunt aminoacizii pentru cresterea si recuperarea masei musculare trebuie sa stii ce este o cale metabolica.Spusa simplu ,o cale metabolica este un lant de reactii chimice care au loc in interiorul unei celule ( in acest caz , o celula musculara ) . Cand cantitati adecvate de aminoacizi sunt ingerate,ele  creaza propria cale metabolica din care rezulta o productie crecuta de proteina.Acest lucru inseamna ca mai mult tesut muscular va creste si muschii vor fi refacuti mult mai repede.

Diferente intre aminoacizi esentiali si neesentiali
Aminoacizii esentiali nu pot fi produsi de catre organism.Trebuie sa ii obtii din alimente complete sau combinatii de legume si fructe incomplete. Corpul tau poate produce aminoacizi neesentiali din vitamine si alti aminoacizi.
Termenul neesentiali poate fi inselator deoarece toti aminoacizii sunt esentiali pentru functionarea corespunzatoare a organismului.Exista cativa aminoacizi neesentiali cum ar fi glutamina care sunt foarte esentiali in procesul de refacere a tesutului muscular.
Aminoacizii se gasesc in alimente bogate in proteine.Cu cat sursa de proteine este de o calitate mai buna , cu atat exista cantitati mai mari de aminoacizi.Din toate sursele de proteina,proteina din zer are cel mai ridicat continut de aminoacizi. Cand organismul nostru este expus la un stres fizic si psihic mai mare si necesarul de aminoacizi va creste,asadar avem la indemana cea mai rapida metoda de administrare,suplimentele cu aminoacizi.

Cum se iau suplimentele cu aminoacizi ?
Cea mai comuna forma in care se gasesc suplimentele cu aminoacizi sunt comprimatele.Aceste comprimate sunt luate la intervale esalonate pe tot parcursul zilei.Sunt de asemenea disponibile sub forma lichida sau pulbere.
Sportivi sau nu,cu totii avem nevoie de o nutritie bogata in aceste substante,pentru o viata sanatoasa si un randament fizic si psihic ridicat.

Instructor fitness,

Daniel Manea