Afinele



You are here: Home » Sfaturi Utile » Alimentatie » Afinele

După o serie de experimente, cercetătorii de la Centrul de boli cardiovasculare al Universităţii Michingan au demonstrat că o dietă bogată în afine ne ajută să scapăm de grăsimea inestetică şi nesănătoasă din jurul taliei.
Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa consume mai multe afine, deoarece aceste fructe reduc numarul de celule grase (care formeaza tesutul adipos) din organism cu pâna la trei sferturi, spun oamenii de stiinta.
Rezultatele prezentate  au demonstrat ca o doza mare de polifenoli din afine a scazut lipidele cu aproape trei sferturi, iar dozele mai mici cu pâna la 27 la suta.

Concret, testele au aratat ca polifenolii din afine pot reduce numarul de celule grase cu pâna la 73 la suta, a aratat American Society for Nutrition’s Experimental Biology.AFINE

Cercetatorii au descoperit ca aceste fructe pot distruge celulele adipoase existente si preveni formarea altora  noi, facându-le o arma puternica în lupta împotriva obezitatii.

Mai mult, consumul de afine (inclusiv fructele congelate) oferă protecţie pentru inimă în cazul  persoanelor care suferă de sindrom metabolic (o asociere de probleme: grăsimea abdominală, hipertensiunea, hiperglicemia, trigliceridele mărite care cresc riscul de atac de inimă şi de diabet).

Efectul benefic se datorează antocianidinelor, substanţe prezente în compoziţia afinelor, care împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge, formarea cheagurilor de sânge în artere şi previn creşterea tensiunii arteriale.

Afinele sunt bogate in antioxidanti, acid elagic, fribre, vitamina A, B, C, E etc, tanin, ericolina, flavonoizi, pectine, mirtilina, zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic), glucochinina, anticianina.
Frunzele de afin contin: tanin, arbutina, hidrochinona, mirtilina, neomirtilina, flavonoizi

Datorita continutului de tanin, frunzele si fructele acestui arbust au proprietati astrigente si sunt un bun antibiotic, modificand favorabil flora patogena intestinala si antidiareica. De asemenea, au proprietati hipoglicemiante si antihelmintice, adica distrug viermii intestinali.

Glucochinina este un compus regasit in fructele de afin despre care cercetatorii considera ca reduce nivelul de zahar din vasele de sange, si prin urmare, reduce dependenta de insulina.

Proprietatile teraputice ale afinelor

4052-159194-afineAfinul contine vitamina A si C care in combinatie cu pigmentul antocianina imbunatatesc acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucomul, miopia etc.

Alzheimer
Un studiu facut in 1999, de un colectiv de cercetatori americani de la Universitatea din Boston, Statele Unite, sub conducerea dr. J. A. Joseph, a aratat ca administrarea afinelor ajuta la prevenirea imbatranirii sistemului nervos si, de asemenea, ajuta la pastrarea unor functii cognitive si motorii. Un regim alimentar de mai multe saptamani in care 3-4% din portia alimentara zilnica era alcatuita din afine a dus chiar la cresterea capacitatii de invatare, la imbunatatirea memoriei si a coordonarii motorii. Aceste efecte se datoreaza actiunii antioxidante a principiilor active din afine, care impiedica procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central.

Hipoglicemiant
Afinul este recomandat persoanelor cu diabet, deoarece scade concentratia de zahar din sange, dar si in caz de guta, enterocolita, parazitoze intestinale, infectii urinare, diuretic, dar si in reumatism, afectiuni dermatologice, tulburari ale circulatiei periferice, eczeme sau ulceratii cronice

Vindeca ranile si previne cancerul
Datorita continutului de flavonoizi afinele ajuta la sinteza vitaminei C, folosita de catre organism pentru obtinerea colagenului, o molecuta ce intra in alcatuirea unor tesuturi.
O substanta continuta in afine, numita acid elagic, are un puternic efect antioxidant, impiedicand aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organismul uman.
Astfel, afinele ajuta la regenerarea tesuturilor si accelereaza vindecarea bolilor.

Antihemoragic
Prin actiunile de la nivelul peretilor vaselor de sange, afinele refac elasticitatea peretilor vasculari si ajuta la prevenirea infarctului miocardic.

Acuitatea vizuala
Sporesc acuitatea vizuala, mai ales pe timp de noapte, regenereaza retina si imbunatateste circulatia sangelui la nivelul ochilorafine_articol_1 si la nivelul sistemului nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor afectiuni ale ochiului precum: glaucomul sau miopia. Aceste efecte pozitive sunt datorate antocianinelor, care protejeaza tesuturile retinei impotriva radicalilor liberi.

Remediu pentru indigestie
In acest scop sunt indicate fructele de afine, ce pot fi folosite sub forma de ceai, dulceata sau suc de afine. Ceaiul din fructe uscate si frunze poate fi folosit cu succes in infectiile gastrointestinale.